(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
Pražský koláč
Potřebné ingredience
těsto:250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, špetka soli, 3 lžíce cukru, 1 vejce, 1/4 l sladké smetany, 1 vejce na potření, skořicový cukr a mandlové lupínky na posypání kvásek:1 dl teplého mléka, 1 kostička droždí, 1 lžička cukru krém:250 ml šlehačky, 250 g měkkého tvarohu, 4 lžíce cukru, 1 ztužovač šlehačky Dělám pro nás těsto jen z poloviční dávky, ale krému je k tomu akorát!!!!! (vejce dávám teda celé ;-) )
Postup přípravy
Těsto jsem dělala v pekárně takto:
na dno mlíko, vejce, smetana, na to mouku se solí, špetkou prdopeče (naše vylepšení, těsto je kypřejší), do důlku cukr a droždí, program těsto
Hotové těsto rozválím malým válečkem přímo v pekáči na pečícím papíře, nechá se ještě kynout asi 15 minut. Pak se potře vejcem, posype skořicovým cukrem a mandlemi (nemusí být lupínky, dávám trochu posekané). Upéct do zlatova.
Šlehačku ušlehat se ztužovačem a částí cukru, tvaroh smíchat se zbytkem cukru a pak promíchat dohromady.
Vychladlé rozkrojit a naplnit krémem. Když to peču v jednom kuse, tak to nejdřív pořežu na 4 pláty, aby to šlo rozkrojit. Originální recept říká, že se z těsta utvoří 2 kulaté placky a ty se dají na plech a upečou se takové bochníky.
Moc dobré jsou, když se trochu rozleží!
na dno mlíko, vejce, smetana, na to mouku se solí, špetkou prdopeče (naše vylepšení, těsto je kypřejší), do důlku cukr a droždí, program těsto
Hotové těsto rozválím malým válečkem přímo v pekáči na pečícím papíře, nechá se ještě kynout asi 15 minut. Pak se potře vejcem, posype skořicovým cukrem a mandlemi (nemusí být lupínky, dávám trochu posekané). Upéct do zlatova.
Šlehačku ušlehat se ztužovačem a částí cukru, tvaroh smíchat se zbytkem cukru a pak promíchat dohromady.
Vychladlé rozkrojit a naplnit krémem. Když to peču v jednom kuse, tak to nejdřív pořežu na 4 pláty, aby to šlo rozkrojit. Originální recept říká, že se z těsta utvoří 2 kulaté placky a ty se dají na plech a upečou se takové bochníky.
Moc dobré jsou, když se trochu rozleží!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
P.A.V.L.A
(upraveno)
23. 1. 2014, 20:10
kolobezka 2
(upraveno)
23. 1. 2014, 17:29
Jo já si ho taky pamatuju,byl vynikající.Vdala jsem se na moravu-tady nic,ale asi před 4 roky jsem se sním setkala ve Vaňkovce.Bohužel zase není.Mám recept ale nemám odvahu.Snad jí jednou dostanu?!
laskonka333
(upraveno)
23. 1. 2014, 17:28
atkij
(upraveno)
1. 2. 2010, 21:51
Jaruš, tak to je koláč, který jsme si kupovali asi před třiceti roky v Praze, v nuselské pekárně. Už jsem na něj úplně zapomněla a jsem moc ráda, že se tady objevil. Je vynikající a už kopčím a v nejbližší době zrealizuji. Díky moc a moc za recept.
nula
(upraveno)
23. 1. 2014, 16:39
@atkij
já zase v pekárně v Kaprovce když sem chodila do práce na Malé Nám. , to byla dobrota , taky už ho pár let peču
alimraj1
(upraveno)
2. 2. 2010, 9:07
@atkij
Ale má jednu velikou chybu - příprava trvá dýl než zmizení hotových koláčů
atkij
(upraveno)
5. 2. 2010, 22:23
@alimraj1
Tak jsem Jaruš dnes v poledne upekla, je večer a zbyl jenom malinkatý kousíček, zachráněný vnoučkovi do snídaně. Máte zcela pravdu, že příprava trvala dýl. Ale mám velikou radost, že se zadařilo a chutnalo.Ještě jednou díky. Jitka
Zrušený účet
(upraveno)
1. 2. 2010, 21:55
@atkij
a nejen v nuselské pekárně, u nás ho měli i v sámošce, myslím, že ho prodávali pod jiným jménem, ale určo je to on.. Krému tam bylo hafo a byl dobrý Taky si na něj vzpomínám
Ilonáček
(upraveno)
1. 2. 2010, 21:34
je vynikající